SDB EPD USER/REFLEX (Release 9.25)
Hotfixes op 9.25
Voor een overzicht van de inhoud van de uitgebrachte hotfixes op 9.25, zie: Hotfix overzicht | 9.25
Nova/Reflex aanpassingen
In Nova/Reflex zijn de volgende aanpassingen doorgevoerd:
- Het is mogelijk gemaakt om te rapporteren op afspraken en de rapportage van collega's te lezen bij die afspraken via de agenda in het snelmenu voor alle afspraaktypes, m.u.v. Straathoekwerk, Preventie, Blok, en Overige afspraak;
- In Persoonlijke instellingen kan de gebruiker nu de tijdsschaal instellen van de snelmenu agenda (5 minuten, 15 minuten, 30 minuten (default), 1 uur);
- In de snelmenu agenda voor systeemcontact afspraken worden de systeemcontacten nu met een ander icoon duidelijk onderscheden van de cliënten, en hebben systeemcontacten ook geen contextmenu meer;
- Het is mogelijk gemaakt om signaleringswidgets te combineren in groepen, en om die groepen weer te geven als één widget op dashboards;
- Het is nu mogelijk om te navigeren naar een cliënt met inschrijvingsstatus 'Geen inschrijving', waarbij de gebruiker gelijk uitkomt op de Inschrijving module op het 'Geen inschrijving' dashboard (menu met zelfde menu-items als standaard dashboard, geen widgets);
- In de Plannenmodule is de mogelijkheid om gekoppelde brieven aan te maken toegevoegd;
- In de Plannenmodule wordt bij het aanmaken van een rapport het rapport niet langer gelijk lokaal opgeslagen, maar geopend op een nieuw scherm in de browser;
- In het Zorgoverzicht is de mogelijkheid om gekoppelde brieven aan te maken toegevoegd op Zorgoverzicht niveau en behandeling niveau;
- Het aan/uit zetten van categorieën, menu-items en widgets is verplaatst naar de 'Wijzigen' functionaliteit, en uit wordt nu doorgestreept getoond in de inrichting;
- De Voortgang widget (Cliënt dashboard), Rapportages widget (Afdeling/groep dashboard), en Overzicht rapportages (Afdeling/groep dashboard) tonen niet langer instantie voor medewerkers om onnodige tekst te verminderen;
- In de Werklijst module is toegevoegd dat de gebruiker kan zien wie een taak of zorgproces heeft aangemaakt, en wanneer, als ze er op klikken;
- De 'Buiten autorisatie zoeken' knop in de Openen cliëntdossier wordt nu enkel nog getoond wanneer dit nodig is;
- In de Persoonsgegevens widget wordt verblijf bij een Afdeling/Groep los getoond van het adres en is de weergave van adres verbeterd (huis icoon bij huisadres, locatie icoon bij verblijfsadres, bij geheim adres niet getoond in de widget);
- De allergie codelijsten gebruikt in de Waarschuwingen module zijn aangepast naar de recentste versie van de allergie ZIB (v4.1.1);
- Zoeken in het menu links is verbeterd:
- bij openen automatisch focus in het zoekveld;
- zoeken geeft alleen nog menu-items als resultaat, geen categorieën;
- zoeken op een menu-item waar de gebruiker geen toegang toe heeft geeft niet langer de bovenliggende categorie als resultaat.
Nova/Reflex: ingerichte menu-items verdwijnen
Bij het inrichten van een dashboard is het mogelijk dat toegevoegde menu-items verdwijnen. Dit kan ontstaan door snel achter elkaar menu-items toe te voegen, te verplaatsen, en aan en uit te zetten. Op de achtergrond is het opslaan van een dergelijke wijziging dan nog niet gereed.
Advies voor 9.24: geef het systeem even de tijd om de wijzigingen op te slaan. Een refresh geeft de actuele gegevens in de database weer. Het kan handig zijn om bij het inrichten af en toe even een refresh uit te voeren.
Om dit op te lossen zijn een aantal aanpassingen doorgevoerd in 9.25 (UE-6291). Het aan/uit zetten van menu-items en widgets is daarom verplaatst naar het wijzigen van een menu-items en widgets (UE-6293).
Aandachtspunt voor applicatie beheerders na overgang 9.25:
Menu-item met dubbele positie nummers kunnen weer verschijnen na overgang naar 9.25. Om die reden is het advies aan applicatie beheerders om na de overgang naar 9.25 te controleren of aan de menu's op de verschillende dashboarden modules (dubbel of onterecht) zijn toegevoegd.
Veranderingen formulieren
De volgende grotere wijzingen zijn gedaan aan formulieren (zie voor meer informaties de bijbehorende issues, waar beschikbaar):
- Er zijn nieuwe rollen toegevoegd voor meetinstrumenten STATIC-99R, STABLE-2007, ACUTE-2007, en SAPROF (UE-6370);
- Het formulier Standaard Lichamelijk Onderzoek (SLO) is aangepast naar ontwerp v3 (UE-6210);
- De Afbakeningscriteria checklist vragenlijst is aangepast naar ontwerp v2 (UE-6194);
- Het Longfunctieformulier zijn nieuwe velden Conclusie en Bijlage aan toegevoegd;
- De Utrechtse Schaal voor de Evaluatie van Klinische Revalidatie (USER) vragenlijst zijn Barthel index scores berekeningen aan toegevoegd (UE-6175);
- De Utrechtse Coping Lijst - Herziene Editie (UCL-R) is opgeleverd, omdat Pearson ondersteuning staakt voor de oude Utrechtse Coping Lijst (UCL). Er dient over te worden geschakeld naar deze herziene versie (UE-5963);
- Het Medical Research Council (MRC) formulier is aangepast om te kunnen scoren op spiergroepen en bewegingsrichtingen.
Facturatie en declaratie
CAK declareren
Aandachtspunt voor applicatiebeheerders, administratiemedewerkers en managers met betrekking tot het CAK.
Het digitaal declareren voor zorgverleners aan het CAK is mogelijk. In alle gevallen verloopt digitaal declareren via VECOZO. Daarmee sluiten we aan bij de manier van declareren waar de meeste zorgverleners bekend mee zijn. Dit geldt voor zowel de regeling Onverzekerbare Vreemdelingen (OVV) als de Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden (SOV).
Om digitaal te kunnen declareren is het nodig dat de nationaliteit van de patiënt wordt meegestuurd in het declaratiebestand zowel bij ZPM als MSR financiering. Bij ZPM financiering zijn voorletters verplicht maar BSN en verzekeringsnummer zijn niet langer verplicht.
Wat is nodig in USER/REFLEX om de facturatie goed te laten verlopen?
Voor de inrichting moet er een nieuwe instantie CAK toegevoegd worden aan Inrichting → Instantie/afd/grp → Instantie als type 'verzekering'. Bij de nieuwe instantie moet het vinkje digitaal declareren aangezet worden. Op client niveau moet deze nieuwe instantie worden toegevoegd.
Om daadwerkelijk te kunnen factureren aan CAK via VECOZO moeten de volgende waarden in de modules gehanteerd worden.
In de applicatie bij de module zorgtraject van de client, op het tabblad financiering, de betaler op standaard zetten in plaats van instantie.
Daarnaast moet er bij de module verzekering van de client de zorgverzekering gevuld zijn met de nieuwe CAK.
Wanneer het een papieren factuur betreft dan wordt in het zorgtraject van de client op het tabblad financiering gekozen voor CAK als instantie.
Zorgverzekering:
Zorgtraject:

FZ verantwoordingsbericht verbeteringen:
We hebben het mogelijk gemaakt om de einddatum verantwoordingsperiode te kiezen voor een ANG ZPM-FZ levering. De startdatum is dan automatisch 1 januari van hetzelfde jaar. Het doel hiervan is om de periode specifieker te kunnen kiezen, om aan verzoeken van DJI te kunnen voldoen.
Als automatisch terugkerende aanleveringen worden gebruikt, is de einddatum altijd de laatste dag van het vorige kwartaal.
Grouper configuratie en verbeteringen:
We hebben twee nieuwe waarden toegevoegd in het scherm Configuratie facturatie:
Het is mogelijk om de standaardwaarden te wijzigen van wanneer gegevens naar de grouper moeten worden verzonden na het maken van wijzigingen in het traject. Daarnaast kan er aangegeven worden hoeveel dagen na het einde van een subtraject gegevens naar de grouper moeten worden verstuurd.
Activiteiten die naar de grouper worden gestuurd zijn nu zichtbaar in een apart tabblad in het detailscherm van MSR prestaties. Het tabblad 'Geleverde productie' toont activiteiten die naar de grouper zijn gestuurd. Het tabblad 'Afgeleide productie' toont activiteiten die declarabel werden geacht door de grouper.
Filteren op behandelaar in Aanmaken facturen:
In het scherm Aanmaken facturen is het nu mogelijk om te zoeken naar een behandelaar (inclusief verzorgers, regiebehandelaars, verwijzers etc.) Het zoeken kan op naam of AGB-code.
Door op het vergrootglaspictogram te klikken, kan een meer gedetailleerd zoekvenster worden gebruikt.
Overige verbeteringen en foutoplossingen:
- Bij prestaties die mogelijk dubbel zijn, worden de rijen niet langer geblokkeerd bij het importeren van gegevens naar facturering.
- Het probleem met dubbele debet rijen in ANG ZPM-FZ aanleveringen is opgelost.
- Wanneer cliëntgegevens worden gewijzigd, worden deze nu correct bijgewerkt in de facturering.
- Validaties in het GDS801 bericht met betrekking tot APK-code bijgewerkt, zodat ze niet meer worden afgekeurd door Vecozo.
- Als retourcode 8001 (Declaratie is volledig toegewezen) voorkomt in het ZH309 retourbericht, wordt deze niet langer afgekeurd. De factuur krijgt de status 'Goedgekeurd'.
- Probleem opgelost dat het venster voor parkeren/uitsluiten soms niet sloot na het klikken op Bevestigen.
Verholpen issues integratie USER - Karify
In het Karify portaal werden bepaalde gegevens getoond aan de cliënt die voor verwarring konden zorgen. Daarom hebben we verschillende issues opgelost:
- Als een afspraak op tijd is afgemeld door de cliënt (en dus niet doorgaat) is dat niet te zien in het portaal. Nu voorkomen we dat deze afspraak wordt getoond in het portaal (UE-6336).
- Bij een online afspraak zoals een belafspraak, werd nog het adres van de locatie weergegeven wat er mogelijk toe kon leiden dat de cliënt naar de instelling zou reizen. We hebben daarom de locatie verwijderd voor de meetings die online gehouden worden (UE-6355).
- We hebben een verbetering doorgevoerd zodat het makkelijker wordt om in het Karify portaal te zien dat een afspraak online is. Hiervoor is een aanpassing nodig bij een contactsoort in USER. Ga naar Inrichting → Agenda → Contactsoort. Bij een contactsoort is nu een extra checkbox te vinden om aan te geven of een contactsoort online is ((UE-6439).
- Bij een afspraak waar de cliënt zelf niet aanwezig is, maar de relatie wel, staat deze afspraak wel in de agenda van de cliënt zelf. Ook is daar niet te zien dat de afspraak met een relatie van hem/haar is en welke relatie dan. Het is dus niet duidelijk voor de cliënt dat hij/zij zelf niet verwacht wordt. Wij hebben ervoor gekozen om bij een afspraak met een systeemcontact zonder aanwezigheid van de cliënt, de afspraak niet te tonen in het portaal om verwarring te voorkomen. Wanneer de cliënt wel zelf aanwezig is bij de afspraak zal deze wel in de agenda in het portaal worden getoond, inclusief de relatie (UE-6337).
- Op het moment dat een medewerker de status "afgemeld" heeft en dus niet bij een afspraak aanwezig is, werd deze medewerker nog wel getoond in de portal bij de afspraak die de cliënt heeft. Dit is nu verholpen (UE-6335).
FZ Berichtenverkeer v2.2
Per 1-4-2025 dient de nieuwe versie van het FZ berichtenverkeer in gebruik genomen te worden. Het betreft een minor relase, welke in een 'big bang' scenario uitgerold gaat worden.
Aanpassingen in versie 2.2
De volgende zaken zijn aangepast in versie 2.2:
- Er is een nieuwe default waarde toegegvoegd voor FZ berichtenverkeer 2.2, deze default waarde is 'datum_fz_berichten_v22' geworden met de datum van 02-04-2025.
- Voor alle FZ berichten worden het versienummer en subversie nummer getoond in het detailscherm van het bericht.
- Alle berichten van versie 2.2 kunnen opgehaald en verwerkt worden
- De dubbele code voor delict '240b kinderpornografie' is verwijderd, deze kan nu niet meer gebruikt worden in het FZ 2.2 berichtenverkeer.
- De nieuwe codelijst voor de reactie op de aanmelding is ingelezen en kan gebruikt worden om reageren op aanmeldingsberichten in het FZ berichtenverkeer 2.2.
Ingebruikname
DJI heeft voor de ingebruikname van versie 2.2 de volgende planning afgegeven:
- Vanaf 31 maart 2025 12:00 uur gaat er een ‘freeze’ periode in.
Vanaf deze datum is er geen berichtenverkeer mogelijk. Er worden vanuit DJI dan ook geen nieuwe plaatsingen verstuurd. Als zorgaanbieder is het belangrijk om in deze periode ook geen berichten te versturen. Deze worden bij DJI niet verwerkt. Verstuur dus geen reactie op aanmeldingen / plaatsingen en geen start- of mutatieberichten. - DJI werkt haar systemen bij met versie 2.2 in de nacht van 1 op 2 april. In de ochtend van 2 april is het berichtenverkeer dan weer operationeel. Er kunnen dan ook weer berichten verstuurd worden vanuit de zorgaanbieder.
Er is dit keer dus geen overgangssituatie waarbij het mogelijk is om ook na 1 april nog gebruik te maken van de oude berichtversie 2.1. Werk de productieomgeving dus voor 1 april bij naar versie 9.25. Is de omgeving voor die datum niet bijgewerkt naar versie 9.25 dan kan er geen gebruik meer gemaakt worden van het FZ berichtenverkeer.
ISO code bij nationaliteit
Bij digitale berichten aan het CAK is het noodzakelijk de nationaliteit op te nemen. Deze is momenteel opgeslagen in de nationaliteitstabel (onderhoud nationaliteit), maar deze tabel bevat niet de 2-letterige ISO-code. De tabel onder 'Inrichting', 'Topografische basisgegevens', 'Nationaliteit' is gewijzigd en bevat nu ook de mogelijkheid (een nieuwe kolom 'NATI_LAND_CODE2') om de 2-letterige ISO-code in te voeren. Voor de meeste landen is de code reeds voorgevuld.