SDB ECD (Release 2025.04)
Release 2025.04 gaat op 7 april 2025 in acceptatie en op 22 april 2025 in productie en bevat veel 😁 functionaliteiten en 7 opgeloste bugs.
Spotlight
Werken met (behandel)episodes?
Als je graag met episodes wilt werken, dan kun je een ticket aanmaken in het klantenportaal om dit te laten activeren.
Soort telefoonnummer COV
Mogelijk heb je in de codetabel "Soort telefoonnummer" ooit expliciet een waarde "COV" toegevoegd. Gezien de SMS-controle bij COV in deze release komt te vervallen, heb je uiteraard de vrijheid om afscheid te nemen van die specifieke code.
Actuele medicatielijst Medimo
Wil je hier gebruik van maken, zal dit ook met Medimo dienen afgestemd te worden zodat zij dit ook aan hun kant kunnen activeren.
SDB ECD in een nieuw jasje
Vanaf deze release zit SDB ECD in een nieuwe jasje! 🎉
In dit hoofdstuk nemen we je mee hierin. Later volgen nog de andere wijzigingen op administratief en zorginhoudelijk vlak.
1. Lay-out
Een likje verf: zo zou je het kunnen samenvatten. De kleuren & lettertypes zijn veranderd. Dit geldt voor veel SDB-producten (HR, Planning, Leerplatform, ...). Op deze manier bieden we je een uniforme gebruikerservaring aan.
2. Inhoudelijk
Er is nauwelijks iets gewijzigd inhoudelijk. Nagenoeg alle functionaliteiten werken nog steeds zoals je gewoon bent. Met een andere (achtergrond)kleur weliswaar.
3. Menu
Aan de linkerkant vind je nog steeds het menu terug. Nagenoeg alle functionaliteiten zijn in dezelfde menustructuur ondergebracht. De meest gebruikte opties vind je voortaan meer bovenaan. Klik je op een menuoptie, dan zie je mogelijk een submenu van waaruit je kunt doorklikken.
Wat is er dan wel gewijzigd in de structuur?
- Groepsrapportage is hernoemd naar Teamrapportages
- Start Dienst is hernoemd naar Cliëntrapportages
- Cliëntrapportages, looproutes en teamrapportages zijn submenu's onder het hoofdmenu "Start dienst"
- iStandaarden, ketenverkeer en jobs vind je voortaan als submenu's terug onder het hoofdmenu "Uitwisseling"
Wil je het submenu permanent geopend houden - en laat de resolutie van jouw toestel dat toe? Dan kun je kiezen voor "Menu vastzetten".
Het snel aanmaken van een rapportage, taak, meting, ... is verplaatst. Je vindt de [+] knop voortaan terug links beneden in het menu.
Wil je een onderdeel vanuit het menu in een apart tabblad openen, dan kun je nog steeds gebruik maken van de CTRL-toets hiervoor.
4. Navigatiebalk
Bovenaan de applicatie heb je een zogenaamde navigatiebalk. Met veelal dezelfde functionaliteiten als je nu al gewoon bent.
Maak je gebruik van meerdere SDB-producten, dan kun je voortaan links bovenin makkelijk wisselen tussen die diverse SDB-producten.
Je hebt de mogelijkheid om het logo van jouw organisatie te tonen. Wil je dat graag? Maak dan een ticket aan via het klantenportaal en wij stemmen dit verder met je af. Via de "Home"-toets heb je de mogelijkheid om te allen tijde terug te keren naar de start van SDB ECD.
Bovenin wordt ook nog steeds getoond of je op een andere omgeving dan productie zit.
Nieuw vanaf deze release is het zogenaamde kruimelpad. Je ziet er waar je in de applicatie zit en je kunt er ook op klikken om op een makkelijke en snelle manier, buiten het menu om, te navigeren.
Aan de rechterkant staat nu de zoek-optie. Die is dus verplaatst. Zoeken is daarmee in elk SDB-product vanop dezelfde plek op te starten.
Zoeken werkt nog steeds op dezelfde manier. Na het klikken op het vergrootglas, heb je de mogelijkheid om snel te zoeken. Recente cliënten worden standaard weergegeven. Geeft het zoeken niet het gewenste resultaat, dan kun je nog steeds uitgebreid zoeken.
Notificaties voor taken, berichten en chat worden voortaan via het bel-icoontje weergegeven. Je ziet daar nog steeds het aantal nieuwe taken, berichten of chats. Komt er een nieuwe binnen, dan krijgt de gebruiker daarvan een notificatie voor een aantal seconden. Door de klikken op het icoon open je de notificatielijst en kun je van daaruit weer verder naar taken, berichten en chat.
Tot slot heb je nog steeds de profielpagina. Je kunt er jouw gegevens en instellingen beheren. Maar je hebt er ook (mogelijk) toegang tot documenten (door jouw organisatie opgemaakte bibliotheek van documenten), het kenniscentrum van het klantenportaal, de release notes en de statuspagina.
5. Cliëntinformatie
Foto, cliëntgegevens en iconen
Aan de rechterkant zie je nog steeds cliëntinformatie. De foto van de cliënt is prominenter in beeld. De naam van de cliënt wordt nog steeds op dezelfde manier weergegeven (rekening houdende met al dan niet geregistreerde roepnaam).
Onder de cliëntnaam worden (maximum) 2 extra gegevenselementen getoond (in het voorbeeld hieronder het cliëntnummer en het kamernummer).
Per functierol kun je bepalen welke gegevenselementen getoond worden. Ga naar de functierol en vervolgens naar het tabblad "Instellingen". Daar kies je dan max. 2 opties uit de 5 mogelijkheden: BSN, cliëntnummer, geboortedatum, kamer, locatie (OE).
Onder de cliëntfoto en -gegevens staat (mogelijk) een reeks icoontjes om extra aandacht te vragen voor:
- Alerts
- Niet reanimeren (wilsverklaring)
- Allergieën
- Slikbeleid
Acties
Op cliëntniveau kun je nog steeds een reeks acties uitvoeren. Dit doe je door op de actieknop [...] te drukken.
Je kunt er eerst bepalen of een cliënt aan jouw startscherm moet worden toegevoegd. Zo kun je de cliënt veel sneller en makkelijker openen.
Vervolgens, afhankelijk van de ingestelde permissies, heb je de mogelijkheid om de zogenaamde cliëntacties uit te voeren.
Tot slot zie je mogelijk ook één of meerdere cliëntspecifieke snelkoppelingen. Die kun je nog steeds inrichten bij Stambestanden - Hyperlinks.
Kaarten
Een tweede gedeelte aan de rechterkant focust op een aantal zogenaamde "kaarten". Op een kaart wordt bepaalde cliëntinformatie samengevat weergegeven zodat je alle informatie makkelijk bij de hand hebt. Die kaarten zijn op elke cliënt gerelateerde pagina te openen.
Even iets weten over de cliënt? Open de kaart, neem er kennis van en sluit opnieuw zodat je verder kunt waar je was gebleven.
Vanuit de kaarten kun je vaak doorklikken. Je navigeert dan naar de "bron" van die gegevens, om daar desgewenst aanpassingen door te kunnen voeren.
Op de "Administratie"-kaart wordt voortaan ook de actuele afwezigheid van de cliënt getoond.
Agenda
Het laatste onderdeel aan de rechterkant is nog steeds de agenda. Je ziet er nog steeds de afspraken, metingen en evaluatiemomenten terug. Met een kleur om je te attenderen dat iets gaat verlopen of is verlopen. Middels het pijltje open je de volledige agenda.
Nieuw is dat je meer dan 5 agendaonderdelen zult zien als de resolutie van jouw scherm dat toelaat.
6. Start
Het startscherm: de cockpit voor elke gebruiker. Vandaar dat we deze ook vernieuwd en vereenvoudigd hebben.
Je vindt er om te beginnen de recent geopende cliënten terug.
Je hebt er nog steeds de mogelijkheid om tabbladen toe te voegen. In een tabblad kun je dan weer cliënten toevoegen door te kiezen voor "Voeg cliënt toe". Je kiest daar voor 1 cliënt of een groep van cliënten.
Wil je een cliënt of groep van cliënten verwijderen? Klik dan op het kruisje van een cliënttegel en verwijder de individuele cliënt of bevestig het verwijderen van de groep cliënten.
Naast cliënten kun je ook snelkoppelingen op het startscherm zien. Die zijn mogelijk door jouw organisatie toegekend maar je kunt er zelf ook toevoegen. Via een snelkoppeling kun je een bepaald onderdeel van SDB ECD snel openen of een externe website.
Wil je graag een snelkoppeling toevoegen? Kies dan voor [Voeg snelkoppeling toe] om een link naar een ECD-onderdeel of een externe website toe te voegen.
7. Adoptie
Graag voorzien we extra introducties voor de eindgebruikers in de applicatie in het kader van de hierboven beschreven nieuwigheden. Als een gebruiker, na de installatie van deze release, de eerste keer inlogt, dan zal automatisch een introductie voor de algemene onderdelen (menu en navigatiebalk) worden opgestart. Stap voor stap wordt de eindgebruiker geïnformeerd.
Logt de gebruiker een volgende keer in, dan wordt de introductie niet meer automatisch afgespeeld. De gebruiker kan de introductie opnieuw bekijken door in het profiel te kiezen voor "Introductie opnieuw starten".
Verder is een reeks introducties voorzien doorheen de applicatie. Die worden niet automatisch afgespeeld maar kunnen opgestart worden door op het vraagteken te klikken bij het betreffende onderdeel.
Introducties zijn voorzien voor:
- Metingen
- Detailscherm meting
- Documentbeheer
- Verslaglegging
- Werkdossier (indien je dit gebruikt uiteraard)
- Start Dienst - Cliëntrapportages
- Rapportage
- Beeldvorming - Mijn verhaal
- Start - Mijn cliënten
- Start - Snelkoppelingen
- Vandaag (Mikzo)
- Vandaag (OMAHA)
- Vandaag (PDA)
- Doelen (video)
functionaliteiten - Zorg
Blokkeren van rapportages
Mogelijk wil je als organisatie de mogelijkheid bieden om rapportages te blokkeren zodat ze enkel gezien kunnen worden door "gelijke" disciplines. Of wil je in het geval van TIME, SOEP en SOAP een gedeelte van de rapportage afschermen. Dat is vanaf deze release mogelijk. Hoe ga je te werk?
Ten eerste bepaal je welke rapportagetitels door welke functierol geblokkeerd mogen worden. In de module "Cliënten" vind je een permissie "Inhoud rapportage blokkeren" terug, met daaronder alle beschikbare rapportagetitels.
Stel je voor dat je alle gebruikers met de functierol "Behandelaar" de mogelijkheid wilt bieden om een rapportage (gedeeltelijk) af te schermen. Dan kruis je voor die functierol de rapportagetitel(s) aan. Vervolgens zullen deze gebruikers de mogelijkheid krijgen om, na de betreffende rapportagetitel te hebben gekozen, (gedeelten van) de rapportage voor anderen te blokkeren.
Die anderen, dat zijn de gebruikers die NIET de permissie "Inhoud rapportage blokkeren" toegekend hebben gekregen voor die betreffende rapportagetitel. Deze gebruikers zullen de rapportage niet zien of slechts het gedeelte dat niet is geblokkeerd. Dit geldt uiteraard voor Zorgplan - Rapportage maar ook voor Start Dienst en andere plekken waar rapportages worden getoond (SDB Octopus, CliëntApp, ...).
Actuele medicatielijst Medimo
Geen uitstapje meer nodig naar Medimo om de actuele medicatie van een cliënt te weten. Heb je een koppeling met Medimo, dan wordt de actuele medicatie getoond op de Zorg-kaart die je aan de rechterkant bij een cliënt kunt openen.
Episodes
Vanaf deze release is het ook mogelijk om expliciet met episodes te werken. Dit zijn elementen die vooral door een behandelaar worden gebruikt en waaraan (PDA-)doelen kunnen worden gekoppeld en waarop kan worden gerapporteerd.
Als het werken met episodes voor jouw organisatie is geactiveerd, dan kun je de betreffende gebruikers rechten geven om episodes te zien en te beheren. Dat doe je via de gelijknamige permissie in de functierol (Beheer - Autorisatie - Rollen).
Een gebruiker kan een nieuwe episode aanmaken via het Doelen tabblad van het zorgplan, via de knop [Nieuw] en dan vervolgens kiezen voor "Episode".
Het is mogelijk om te rapporteren op een episode. Dit doe je via de actieknop voor de betreffende episode, vanuit het Doelen tabblad.
De rapportage wordt dan vervolgens automatisch aan de episode gekoppeld, op een gelijkaardige manier als dat ook voor PDA, OMAHA en MIKZO geldt.
Via de actieknop kun je vervolgens alle gekoppelde rapportages voor die episode opvragen.
Werk je als organisatie met episodes, dan moet je bij het registreren van een doel (PDA) verplicht de connectie maken met de episode. Dit doe je rechts bovenin, in plaats van het reguliere levensdomein.
In het Doelen tabblad wordt elke episode apart weergegeven. De episodes worden gesorteerd van nieuw naar oud (op basis van begindatum). Elk doel dat aan een episode is gekoppeld, wordt ook weergegeven.
Je kunt nog steeds dezelfde acties doen op een doel (rapporteren, ...). Een rapportage gekoppeld aan een doel zal ook bij de gekoppelde rapportages van de episode worden getoond.
De cliëntacties "Einde zorg", "Overlijden" en "Zorgplan beëindigen" zorgen ervoor dat een episode met de betreffende einddatum afgesloten wordt.
Link vanuit een rapportage naar bestemming, PDA, MIKZO, OMAHA en/of episode
Voortaan worden de onderdelen bij een rapportage, waarbij een rapportage gekoppeld kan worden aan een bestemming, MIKZO, OMAHA, PDA en/of episode, dichtgeklapt weergegeven. Op die manier wordt het scherm om een rapportage toe te voegen een stuk rustiger.
Is er een link gelegd vanuit de rapportage naar de eerder benoemde onderdelen, dan wordt dat onderdeel standaard wel geopend zodat je meteen ziet welke link er vanuit de rapportage is gelegd.
In de afbeelding hieronder zie je links een rapportage die nog niet is gekoppeld (de onderdelen zijn dus standaard dichtgeklapt en je kunt die openen indien je een link wilt leggen). Rechts een rapportage die aan een MIKZO is gekoppeld: daardoor wordt dit onderdeel automatisch geopend.
Geen filtermogelijkheid meer op PDA, OMAHA, MIKZO
Vanaf deze release is het niet meer mogelijk om rapportages te filteren op een specifieke PDA, OMAHA en/of MIKZO. We hebben gemerkt dat deze functionaliteit niet (meer) wordt gebruikt omdat gebruikers nu vanuit het Vandaag tabblad en Doelen tabblad makkelijk kunnen zien welke rapportages gekoppeld zijn aan een bepaald doel.
functionaliteiten - Administratief
Voorletters
Op verzoek van klanten worden voortaan ook de voorletters expliciet benoemd op de administratieve kaart (te benaderen door rechts te klikken op [Administratie]). De voorletters worden getoond als de roepnaam van de cliënt is ingevuld (die wordt dan namelijk bij de naam getoond i.p.v. de voorletters).
Enkel geregistreerde elementen in PDF eOverdracht
Tot voor kort was het zo dat alle mogelijke elementen van een gegevensgroep, ook al was er geen registratie voor dat element, werden getoond in de PDF voor eOverdracht. Dat is niet meer het geval: voortaan wordt enkel de daadwerkelijke inhoud opgenomen en de niet geregistreerde elementen worden niet meer benoemd.
Dit geldt zowel voor de PDF die als bijlage met de eOverdracht wordt verstuurd als de PDF die je vanuit de eOverdracht cliëntactie kunt genereren (buiten de "echte" eOverdracht om).
Zelfde verhaal voor een ontvangen eOverdracht
Exact hetzelfde is toegepast voor een ontvangen eOverdracht. Bij het bekijken van de inhoud zal enkel de daadwerkelijke inhoud worden weergegeven. Elementen die niet zijn voorzien van inhoud worden voortaan dus niet meer getoond.
Einddatum abonnement
Vanaf deze release wordt de einddatum van een abonnement ook getoond op het Actueel tabblad.
Enkel V&V deskundigheden bij een afspraak
Bij een afspraak worden voortaan enkel de als "V&V" gekenmerkte deskundigheden getoond.
Rol(len) behandelaar eOverdracht
Voortaan wordt ook de rol van een behandelaar meegenomen in eOverdracht.
P.S.: een behandelaar in eOverdracht is een interne zorgverlener die je kunt registreren bij Netwerk van een cliënt.
ELV tijd ook in overzicht Productie Registratie
Naast de opnamedatum wordt voortaan ook de opnametijd voor ELV (Eerstelijns Verblijf / Zorgverzekeringswet) getoond in het overzicht Productie Registratie.
Op het Actueel tabblad worden vanaf deze release ook de toekomstige abonnementen en autorisatie OE getoond.
Rollen en permissies (export)
Een aantal releases geleden vervingen we de mogelijkheid tot inzien van rollen en permissies door een exportoptie. Klanten waren blij met die exportmogelijkheden maar misten de oorspronkelijke functionaliteit. Om die reden hebben we nu bij de overzichten 2 opties in dit kader:
Rollen en permissies
Dit is de oorspronkelijke functionaliteit. Je ziet er per rol de toegekende permissies.
Rollen en permissies export
Kies voor deze optie als je een export wilt van de permissiestructuur.
Beter inzicht in waarschuwingen of fouten bij jobs
Via een uitroeptekentje word je geattendeerd op waarschuwingen en/of fouten in een job.
Open je de betreffende job, dan wordt de logregel waar het betrekking op heeft ook rood gekleurd. Zo zie je in een oogopslag waar in de job precies fouten zijn opgetreden en welke fouten het betrof.
Geen SMS meer bij Controle Op Verzekeringsrecht (COV)
De 2-factor code per SMS bij het uitvoeren van een COV is komen te vervallen. Er was geen grondslag meer om dit nog langer in de applicatie te voorzien.
Opgeloste Bugs
- In sommige gevallen treedt een foutmelding op bij het opslaan van Mijn Verhaal als gevolg van "vreemde" tekens (38970)
[ Cliënten - Zorgplan - Beeldvorming - Mijn verhaal ] - Toekomstige agenda afspraken worden niet verwijderd na acties "Einde zorg", "Overlijden" of "Beëindigen zorgplan". (42470)
[ Cliënten - Agenda ] - Het behandelplan uit Ysis wordt niet getoond in het cliëntportaal. (40710)
[ Cliëntportaal ] - Bij het verwijderen van planning vanaf een bepaalde datum, wordt de planning op die specifieke datum niet mee verwijderd. (23018)
[ Cliënten - Planning ] - De markering "Met behandeling" wordt niet getoond op de "Administratie"-kaart. (45647)
[ "Administratie"-kaart ] - (On)vrijwillige zorg vanuit Ysis wordt zowel bij Actueel als Historisch weergegeven. (44410)
[ Cliënten - Zorgplan - (On)vrijwillige zorg ] - De waarde "Anders" van een alert is te selecteren, ondanks het feit dat deze waarde in de codetabel als niet zichtbaar is gemarkeerd. (46673)
[ Cliënten - Zorgplan - Beeldvorming - Profiel - Alerts ]
kennisbank
De volgende artikels in de kennisbank van het klantenportaal zijn toegevoegd / bijgewerkt:
- Actuele medicatielijst Medimo (toegevoegd)
- Blokkeren van rapportages (toegevoegd)
- Cliëntagenda en zorgafspraken zichtbaar maken in de Octopus-app (bijgewerkt)
- Collega's zichtbaar van een ander team in Octopus-app (toegevoegd)
- Coördinator Zorg Thuis aanpassen (toegevoegd)
- Informatie direct inzichtelijk maken bij client (toegevoegd)
- Rollen en permissies (export) (toegevoegd)
- Uitroepteken bij jobs (toegevoegd)
- Werken met Episodes binnen SDB ECD (toegevoegd)
- Wlz: AW39 met status nieuw (bijgewerkt)
- Wlz: URL Rekenmodule (toegevoegd)